2 ons groente en 2 stuks fruit

De meesten van ons zullen het advies kennen om 2 ons groenten en 2 stuks fruit te eten. Groenten en fruit bevatten veel vitamines, mineralen, phytonutriënten (plantenvoedingsstoffen) en vezels. In de praktijk kan het soms lastig zijn om aan deze hoeveelheden te komen. Daarom wat tips over hoe je meer groente en fruit kunt eten.

  • Maak het zo aantrekkelijk mogelijk voor jezelf. Zorg voor voldoende kleur. Je krijgt dan meteen ook meer verschillende phytonutrienten binnen. Kijk of je zoveel mogelijk verschillende kleuren groente en fruit in een week kunt eten. Of kies bijvoorbeeld eens voor onze vlag. Ja, een rood/wit/blauwe dag. Bij rode groente en fruit kun je denken aan rode appels, rode bessen, bramen, sharonfruit, frambozen, tomaten, rode bieten. De witte kleur kan bestaan uit bloemkool, ui, lychees en het blauwe deel van de vlag kun je bereiken door rode kool, blauwe bessen of bramen
  • Voeg groente en fruit toe. Bijvoorbeeld een banaantje of druiven door je ontbijtgranen of extra groente op de pizza.
  • Voeg extra groente door gerechten. Bijvoorbeeld groente door de pastasaus, extra groente in de soep, groente door een omelet.
  • Rooster groente. Op deze manier komt de natuurlijk zoete smaak van de groente beter tot zijn recht. Een eventuele bittere smaak vermindert.
  • Een toetje. Waarom niet wat fruit? 
  • Groente en fruit op brood smaakt ook heerlijk. Wat dacht je van appel met kaneel, of banaan. Bekende groentes voor op brood zijn tomaat, komkommer, augurk of radijs.
  • Snackgroente is ook lekker als tussendoortje.  Een worteltje, snoeptomaatje, komkommer of paprika.

Wij hebben voor u acht tips om meer aardappelen, groente en fruit (AGF) te eten. Deze producten helpen mee om het hart gezond te houden. Ze zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Eet daarom minstens 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Onze acht tips zijn:

  1.  Voeg stukjes fruit toe aan je kom ontbijtgranen om lekker op te kunnen knabbelen.
  2. Gebruik vers fruit voor een heerlijke salade of smoothie.
  3. Eet bij elke lunch en warme maaltijd een schaaltje salade of rauwkost.
  4. Gebruik fruit en groenten om je boterhammen op te frissen.
  5. Voeg stukjes groenten toe aan rijst- of pastasalades.
  6. Maak zelf groentesoep met veel verse groenten. Pureer de soep met een staafmixer voor een fluweelzacht resultaat.
  7. Voeg extra veel groenten toe aan pastasauzen.
  8. Trakteer jezelf op tropische fruitsoorten, zoals mango en papaja. Gezonder dan snoep en chocolade! Eet stukjes rauwkost als tussendoortje.

Eet smakelijke en gezond!